Att vara medlem i en bostadsrättsförening innebär att vi har ett gemensamt ansvar för att vi alla ska trivas. För att vi ska ha samma syn på vad det ansvaret innebär för oss som individer har styrelsen tagit fram en kort lista med trivselregler. [1][2][3]
Trapphus och källare
Trapphusen är våra gemensamma utrymmen. Du får inte förvara barnvagnar, cyklar, soppåsar, möbler, skor, leksaker etc. utanför din dörr eller i trapphusen, inte ens för en kort stund. Anledningen till den här regeln är att gissningsvis alla som bor i huset tycker att det skulle vara skönt med fria utrymningsvägar vid en eventuell brand. Vi minskar dessutom också risken för spridning av en brand om vi inte ställer brännbart material i trapphuset. Utöver det blir det lättare att städa trapphuset om det inte står saker där.
Du får inte heller förvara saker utanför ditt förråd i källaren, med undantag för det gemensamma cykel- och barnvagnsutrymmet. Att hålla källaren fri från saker utanför förråden handlar inte så mycket brand och utrymning utan är mer en trivselfråga. Om du behöver ställa något utanför ditt förråd tillfälligt, till exempel vid in- och utflyttning, informera då styrelsen och märk sakerna med ditt namn.
Balkonger och terrasser
För lägenheter med balkonger eller terrasser betalas utöver månadsavgiften ett särskilt tillägg till föreningen.
Du som medlem ansvarar för att underhålla balkongen/terrassen. Det betyder bland annat att istappar måste tas bort så fort som möjligt, och snö som ligger mot dörren eller tröskeln ska också tas bort. Trätrallen och dörrarnas tröskel ska oljas in varje år enligt de skötselråd som har delats ut.
Balkonglådor ska placeras på insidan av räcket, med undantag för Fästebs fast monterade blomlådehållare.
Markisväv dvs. vind-/insynsskydd ska ha samma färg. Vilken färg som ska användas kommer att beslutas om på föreningsstämman våren 2021. Kontakta styrelsen för information om vilken.
Fackmannamässigt monterat eluttag utomhus krävs för matning av 230 volt, t ex för dekorationsbelysning på balkongen/terrassen.
Det är inte tillåtet att:
- Använda kolgrill eller gasgrill (både Storstockholms brandförsvar och MSB rekommenderar att man inte grillar överhuvudtaget på balkonger pga. brandrisken, men om man absolut måste grilla kan man i så fall använda elgrill)
- Dra ut en starkströmskabel genom dörrarna
- Glasa in balkongen
- Sätta upp markiser (detta kräver styrelsens godkännande)
- Borra eller spika i fasaden, golvet eller taket/ovanliggande balkong utan styrelsens godkännande
- Sätta upp en parabolantenn
- Använda balkongen/terrassen som ett extra förråd
Om du vill röka på din balkong eller terrass bör du tänka på att grannarna kan få in röken i sin lägenhet och bli störda.
Om du blir störd av en granne som röker på balkongen eller terrassen trots att du har dörrar och fönster stängda får du gärna i första hand ta kontakt med den som stör och se om ni kan hitta en lösning tillsammans. Du kan också kontakta styrelsen så får de se över om det finns brister i t ex tätning eller ventilation.
Störande ljud
Grundtanken är att vi är rimliga och visar hänsyn till varandra i huset. Det gäller dygnet runt, men vi visar extra hänsyn under vardagar kl. 22:00-08:00 och helger kl. 22:00-09:00. Tänk på att det också gäller balkonger och terrasser.
Informera gärna grannarna i förväg om du tänker ha en större tillställning i lägenheten eller på gården.
Om du blir störd av en granne ska du i första hand ta kontakt med den som stör. Om det inte hjälper kontaktar du styrelsen.
Rökning
Rökning är inte tillåtet i våra gemensamma utrymmen, dvs. inte heller på gården. Om du röker i fönstret ska du naturligtvis inte kasta ner fimparna på gården.
För vem gäller trivselreglerna?
De här reglerna gäller dig som bostadsrättsinnehavare, men också övriga familjemedlemmar, gäster, inneboende och hantverkare som utför arbeten åt dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller naturligtvis också för andrahandshyresgäster och föreningens egna hyresgäster.
Om reglerna inte följs
Om du inte följer trivselreglerna kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta ditt medlemskap i föreningen. Mindre förseelser kommer självklart inte leda till uppsägning och innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.
Synpunkter
Trivselreglerna är framtagna för oss medlemmar och tanken är att de ska vara rimliga, men om du har synpunkter på reglerna är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
Övrigt
Eldningstips
- Öppna ett fönster för att få igång utsuget i kakelugnen
- När det är väldigt kallt ute kan det bildas ett ”luftlock” i kakelugnen och då måste man elda lite papper i den eller ställa in värmeljus först innan man eldar med ved, annars kan det börja ryka in väldigt mycket
- Låt brasan komma igång långsamt så att rökkanalen värms upp dvs. elda inte för mycket ved i början
- Att hålla kakelugnsluckorna stängda i början hjälper draget
- Vid plusgrader och låga moln är det i regel dåligt drag
Referenser
- Styrelsebeslut 2019-11-06
- Styrelsebeslut 2020-03-10
- Styrelsebeslut 2021-04-24